top of page

Drottning Sonja och Kung Harald på Abrigo

Det norska kungaparet skulle komma på statsbesök till Brasilien. Drottning Sonja hade uttryckt önskemål om att få lära känna ett stycke brasiliansk verklighet varvid oljeministern Einar Stensnaess, som deltog vid invigningen av vår församlingsbyggnad förra året, föreslog ett besök på Abrigo Rainha Silvia. Från utrikesministeriet bad man om information om vårt arbete, och när det presenterades för kungaparet beslöt kung Harald att han också ville vara med.

 

Kung Harald och drottning Sonja anlände till Abrigo. Drottningens strålande leende kontrasterade mot det strilande regnet.

 

Före lunchen tog sig Drottningen, påläst och kunnig, god tid att lära känna arbetet och samtala med mammorna.

Vi hade varit bekymrade över hur våra norska gäster skulle klara den värmebölja med upp emot 40 grader som hemsökt Rio första veckan av oktober. Det visade sig vara onödiga bekymmer. Lördagen den 11 oktober började med spridda skurar, och slutade med tropiska skyfall. Men drottning Sonja, vänlig, intresserad och påläst, traskade outtröttlig omkring bland vattenpölar och pratade med mammorna om deras liv och framtidsplaner. Och kung Harald avböjde bestämt det paraply som erbjöds honom. Han hade varit med om värre ösregn, sade han.

En nybliven mormor, och nu också farmor, saknade inte samtalsämnen när hon pratade med Abrigos yngre invånare.
 

På Abrigo fungerade allt nästan som vanligt. Vi ville ge våra besökare en uppfattning om vad vi gör – och varför. Det är viktigt att få visa att vi inte i första hand arbetar med välgörenhet, utan med delaktighet. Skandinaviska välfärdsamhällen byggdes inte upp med hjälp av matpaket och soppkök, utan genom folkbildning och medinflytande. Så är det också på Abrigo. Och budskapet gick hem: en följd av besöket blev att kungaparet och den norska regeringen överlämnade en gåva att användas till uppförande av ett bibliotek på Abrigo. Det kommer att få namnet Drottning Sonjas utbildningscenter, och även omfatta studierum och en ny datasal.

Programmet för besöket hade gjorts upp av flickorna, som också svarade för matlagning, servering och underhållning. Och alla barnen från Daghemmet sjöng och dansade och tävlade om att få ge drottningen en kram. Och så blev det lunch. Matsedeln var naturligtvis brasiliansk med grillat kött, ris, svarta bönor, mandioca, stekta bananer och palmmärgssallad för 50 representanter från norska regeringen och näringslivet, samt en mängd journalister från Norge och Brasilien. Till flickornas stolthet försåg sig kungen flera gånger av anrättningarna.

Drottning Sonja agerade domare i en teckningstävlan med bidrag från mammor och barn. Motivet var: Jul i Tropikerna. De vinnande bidragen kommer att bli till julkort, som med Drottningens stöd kommer att säljas till förmån för vårt arbete.

Kungabesöket spred glans och glädje över vårt arbete, och blev positivt uppmärksammat i TV och tidningar både i Norge och i Brasilien

bottom of page